PTSD
Vad jag varit med om angår inte dig men det är en sak som orsakat PTSD i mig så jag är ledsen över det.
Jag går nu på PTSD mottagningen i Borås och ändå får man sånna onödiga kommentarer .
Posttraumatisk stressyndrom, PTSD, kan drabba den som varit med om exempelvis misshandel, våldtäkt eller en olycka. Du kan ha upplevt krig, övergrepp eller andra allvarliga händelser. En behandling som visat god effekt vid posttraumatiskt stressyndrom är kognitiv beteendeterapi.
Posttraumatiskt stressyndrom, PTSD efter engelskans posttraumatic stress disorder, orsakas av ett överväldigande trauma (svår händelse) som inneburit livsfara eller en grav kränkning av en persons fysiska integritet.
Den utlösande händelsen kan vara rån, misshandel, sexuella övergrepp, olyckor, naturkatastrofer, upplevelser under intensivvård eller i samband med en svår förlossning, tortyr eller krigshändelser.
Traumat kan vara personligt, som vid misshandel i hemmet, eller opersonligt, som vid en olycka. Det centrala symtomet är att den traumatiska händelsen återupplevs, förknippat med skräck eller vrede. Återupplevandet kan utlösas av yttre sinnesintryck eller händelser som påminner om traumat.
Posttraumatiskt stressyndrom omnämns i många sammanhang men:
- Alla psykiska besvär efter ett trauma är inte posttraumatiskt stressyndrom.
- De flesta som utsätts för trauma utvecklar inte posttraumatiskt stressyndrom.
- Många som får diagnosen förbättras spontant, det vill säga utan behandling.
Symtom
Symtomen vid posttraumatiskt stressyndrom uppträder vanligtvis inom några veckor efter den traumatiska händelsen, men ibland kommer symtomen först efter månader eller år.
För många går symtomen över av sig själv. Cirka 40 procent av dem som utvecklat posttraumatiskt stressyndrom en månad efter ett trauma har inte längre symtom ett år senare.
Huvudsymtom vid posttraumatiskt stressyndrom:
- Återupplevande i form av återkommande, påträngande minnesbilder av den traumatiska händelsen. I vaket tillstånd eller i form av mardrömmar.
- Undvikande innebär att den drabbade försöker undvika allt som på något sätt påminner om traumat. Det kan leda till att personen isolerar sig från familj, vänner och arbetskamrater.
- Överdriven vaksamhet och minnesförlust. Den överdrivna vaksamheten innebär onormal lättskrämdhet, irritabilitet, omotiverade vredesutbrott, koncentrationssvårigheter och sömnstörning.
- Minnesförlusten, som kan vara total, är oftast begränsad till tiden precis före, under eller efter traumat.
Fråga om råd
Undrar du över något? Kanske har någon annan undrat samma sak. Klicka på Hitta frågor och svar, leta upp din fråga under Psykisk ohälsa eller ställ en fråga själv till personal inom vården. De som svarar har tyvärr inte möjlighet att svara på alla frågor. Du kan också ställa en fråga till dem och få ett personligt svar genom att logga in på Mina vårdkontakter. Här får alla svar.
Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter. Här får alla som frågar svar. Klicka på länken till höger.
Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.
För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.
Sök vård
Om du eller en närstående varit med om en traumatisk händelse och känner igen symtomen ovan bör du kontakta din husläkarmottagning eller psykiatriska öppenvårdsmottagning.
Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på mottagningen under Hitta vård och omsorg upptill. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. Klicka på Mina vårdkontakter till höger.
Behandling
Posttraumatiskt stressyndrom är ett komplext tillstånd som kräver en genomtänkt och konsekvent genomförd behandling. Personens sociala nätverk spelar en stor roll för möjligheten att kunna bearbeta ett trauma normalt.
En behandling som visat god effekt vid posttraumatiskt stressyndrom är kognitiv beteendeterapi (KBT). Behandlingen kan bestå i att dels återskapa de traumatiska minnena, dels besöka de platser och situationer som påminner om traumat. Genom att under kontrollerade förhållanden återuppleva det inträffade i minnet, under successivt längre tid, försvagas ångestreaktionen i takt med att tidsperioderna för exponering av det traumatiska minnet ökar.
En annan metod är Eye Movement, Desensitization and Reprocessing (EMDR). Återskapande av de traumatiska minnena kombineras med samtidiga växlande rörelser, oftast ögonrörelser. Aktuella studier visar att ögonrörelser inte är avgörande för att uppnå behandlingsresultat.
Läkemedel
Behandling med läkemedel mot depression, i första hand vissa så kallade serotoninåterupptagshämmare (SSRI) har visat effekt mot symtomen på posttraumatiskt stressyndrom.
Råd till anhörig
Du som är anhörig kan också behöva stöd. Det kan du få från en stödorganisation. De kan ge dig information och hjälpa dig att få kontakt med andra i en liknande situation. Om din anhörige har fått kontakt med vården kan du också få stöd från den personal som ansvarar för din anhöriges vård.
Ta reda på fakta innan du uttalar dig , omogna jävel.
Jag hade också PTSD i våras, jobbigt som fan.. Fick gå till psykolog och hon gjorde en speciell terapiform.. EMDR, sjukt bra och nu är allt nästan borta! Underbart!
Folk verkar tro att man MÅSTE varit med om tortyr eller något för att få PTSD men det finns ju såklart olika former och styrkor av det. Alla reagerar olika!
Ja det brukar bli mycket missförstånd kring PTSD.. Men jag tycker verkligen att du ska fråga din psykolog om EMDR, det var sjukt häftigt samtidigt som jag blev i princip helt frisk :)
Hej!
Bra inlägg.
Jag har också PTSD och väntar på att få börja EMDR behandling. Jag längtar så mycket tills jag får börja.
Hoppas du är oki och att vardagen fungerar relativt bra för dig ändå trots allt. Kram till dig